Lokale initiatieven

Elk jaar besteedt Memisa een groot deel van haar eigen fondsen aan het ondersteunen van lokale projecten. Het doel is om de toegang tot basisgezondheidszorg voor allen te verbeteren. Een lokaal project wordt ondersteund als de aanvraag duidelijk geformuleerd is en in lijn ligt met de visie, missie en waarden van Memisa. Daarnaast is het essentieel dat het project een meerwaarde of aanvulling biedt op onze lopende interventies, of wordt uitgevoerd door een autonome lokale partner met wie we een partnerschap opbouwen. Bijzondere aandacht wordt besteed aan innovatieve en kwaliteit bevorderende acties, zoals de capaciteitsversterking van onze partners, en ook aan hun evalueerbaarheid.

Dit resulteert in een grote diversiteit aan projecten, waardoor Memisa ervaring opdoet. Elk van de initiatieven wordt op een eigen specifieke manier gerealiseerd, wat de resultaten van Memisa verrijkt. Het laat ons toe om als organisatie voortdurend bij te leren.

Enkele voorbeelden van lokale projecten die Memisa steunt:

 • De verbetering van ziekenvervoer zodat patiënten uit verafgelegen gebieden zich sneller en in betere omstandigheden kunnen verplaatsen naar het dichtstbijzijnde gezondheidscentrum of ziekenhuis. Dit gebeurt via de aankoop van moto’s en prauwen maar ook door het opzetten van een communicatiesysteem.
 • Het ondersteunen van lokale initiatieven om de toegang tot drinkbaar water en hygiënische sanitaire infrastructuur te verbeteren.
 • Het voorzien van medische apparatuur en medicatie en/of het vormen van het medisch en paramedisch personeel van ziekenhuizen en gezondheidscentra.
 • De levering van fietsen en moto’s voor toezicht op de projecten.
 • Reparatiewerkzaamheden/renovaties en de bevoorrading van niet-medische uitrusting (zonnepanelen enz.) met als doel het verbeteren van de kwaliteit van de gezondheidszorg.
 • Hulp aan onze partners om hen te ondersteunen in behoeftes die niet onderkend werden bij het aangaan van het partnerschap, of die voortkomen uit nieuwe situaties of een veranderende context

Elke vereniging, organisatie, groep, mits ze non-profit zijn, mag in principe een lokaal project voorstellen aan Memisa. Een specifieke aandacht gaat hierbij uit naar de ondersteuning en begeleiding van projecten van (ex)missionarissen of religieus geïnspireerde projecten.

De voorstelling van het project wordt gedaan met behulp van dit aanvraagformulier, ook beschikbaar in het Frans. Het is belangrijk om het document volledig in te vullen en er zowel een activiteitenverslag als financieel rapport aan toe te voegen. Onvolledige dossiers zullen niet in overweging genomen worden.

Het aanvraagformulier en de bijlagen kunnen via e-mail naar projectbox@memisa.be gestuurd worden of per post naar het volgende adres :

Memisa (projecten)
Kerkstraat 63
1701 Itterbeek
België

Voor het indienen van een projectaanvraag voor materiaal en/of renovatie, is het belangrijk om volgende vragen gesteld te hebben: werd de behoefte ter plaatse geïdentificeerd? Wat voor soort materiaal voldoet het best aan deze behoefte? Welk merk en wie zal voor het onderhoud instaan? Hebt u de prijzen van de verschillende leveranciers en dienstverleners vergeleken?

Om u in dit proces te helpen hebben we een gids opgesteld voor de aankoop van groot materiaal en de vorming van medisch personeel.

Om uw aanvraag te kunnen behandelen is het belangrijk om volledige en correcte betalingsinformatie door te geven. 

Tot slot, om een selectie te maken zal de projectencommissie zich baseren op :

 • De relevantie van de vraag volgens onze visie, missie en waarden
 • De complementariteit en de synergiën met onze huidige acties en/of met het plaatselijke gezondheidssysteem
 • De mogelijkheid tot opvolging en de evalueerbaarheid van de resultaten
 • Het potentieel van het partnerschap
 • Het innovatieve karakter
 • Gevraagde bedrag <10.000€ en een lokale bijdrage

Voor meer informatie, neem contact met ons op via het volgende e-mailadres: projectbox@memisa.be.

IMG_6703

IMG_6744

IMG_6757