AFESIDI, de vzw die vrouwen in een kwetsbare positie helpt

3

In DR Congo helpen AFESIDI (een vereniging voor vrouwen in een kwetsbare positie) en het klooster van de Zusters van Maria kwetsbare personen.  Zo worden inkomensgenererende activiteiten opgezet zonder hulp van buitenaf. Memisa stimuleert het middenveld, solidariteitsfondsen en het ondersteunen van kwetsbaren. Vanuit die visie steunen we dan ook de vzw Afesidi.

Een getuigenis door Isabelle, projectverantwoordelijke bij Memisa

Tijdens mijn laatste missie verbleef ik in het klooster van de Zusters van Maria. Zuster Lucie vertelde me een verhaal dat ze jammer genoeg heel vaak horen:

“Mama K. stuurde haar twee dochters naar het veld enkele kilometers verderop om er te werken. Toen ze terugkwamen, werden ze verrast door militairen die hen verkrachtten. De jonge vrouwen kwamen getraumatiseerd thuis, waarna ze ziek werden. Hun moeder had geen financiële reserves waardoor ze haar dochters naar het klooster stuurde. De oudste van de twee is een weduwe en mama van twee zoontjes (3 en 5 jaar oud), die bij haar bleven in het klooster. Beide zussen zijn ook seropositief en bij de oudste is zelfs tuberculose vastgesteld. De familie bleef een jaar onder hoede van het klooster. Nadien vonden ze een plek in het dorp om een nieuw leven op te bouwen.” 

Ondertussen wordt de familie gesteund door AFESIDI. De oudste dochter is haar trauma nooit te boven gekomen, maar de jongste dochter verkoopt pindanoten en vis en herneemt beetje bij beetje haar leven.

Share On Facebook
Share On Twitter
Share On Google Plus